Ovarele reprezinta doua organe pereche ce sunt localizate de o parte si de alta a uterului si formeaza impreuna cu trompele uterine si uterul aparatul reproducator feminin.
Ovarele au un rol dublu, atat de a secreta hormonii ce asigura menstruatia lunara dar si de a realiza ovulatia, necesara unei femei pentru a ramane insarcinata.
In mod normal, o femeie nu trebuie sa simta nici o durere la nivel pelvin, cel mai des fiind folosita expresia ”imi simt ovarele”. Durerea pelvina apare in momentul in care exista o problema la nivelul uterului, trompelor dar cel mai frecvent la nivelul ovarelor asa zisa ”raceala la ovare”. Aceasta expresie este incorect folosita, raceala reprezentand de fapt o inflamatia tesutului respectiv generata de prezenta unui infectii (in special cu transmitere sexuala). Orice ”raceala” la ovare este asocita cu o secretie vaginala modificata, dar din pacate majoritatea femeilor o tratateaza acasa si ajung la spital doar in momentul in care inflamatai de la ovare s-a extins la trompele uterine, cu dureri pelvine intense, febra si varsaturi si uneori chiar fiind nevoie de interventie chirurgicala. In termeni populari anexita (inflamatia ovarului) poate evolua spre piosalpinx (prezenta de puroi la nivel trompe) sau hidrosalpinx (sange la nivelul trompelor) si poate ajunge pana la abces pelvin cu risc operator crescut.
Pe termen lung, cea mai frecventa complicatie este infertilitatea datorita afetarii atat a trompelor cat si a ovarelor.Principala metode de preventie o reprezinta folosirea prezervativului .
Controlul periodic efectuat la medicul ginecolog sau controlul efectuat la momentul aparitiei simptomatologiei cu efectuare de secretie vaginala si tratamentul adecvat preprezinta cel mai bun mod de preventie a complicatiilor.