Dupa ce am discutat in articolele anterioare cateva principii clare ce ar trebuii respectate pentru a asigura o alimentatia echilibrata a copilului facem o sinteze cu alimentele ce ar trebuii sa apara in farfuria lui:
Produse cu cereale: pâine, orez, paste făinoase, ca sursă principală de energie (calorii); alimentele ‚integrale’ prezintă avantaje nutriţionale care le fac de preferat sortimentelor rafinate;
Surse de proteine: carne, lactate, ouă în combinaţii cu legume care să asigure necesarul de aminoacizi esenţiali.
Sursă de calciu: lapte, iaurt in special cel fara fructe şi brânzeturi;alimentele din soia (şi tofu) sunt o bună alternativă din punct de vedere al aportului de calciu;
Surse de vitamina D: carne şi ulei de peşte, gălbenuş, brânzeturi, ciuperci:, expunerea la soare cel putin 15 min pe zi este necesară pentru metabolismul vitaminei D, care, la rândul său este necesară pentru metabolismul calciului şi dezvoltarea sistemului osos;
Surse de fier: carne, peşte, ficat legume cu frunză verde şi păstăioase (mazăre, fasole, linte): surse alimentare; fetele au deseori un aport scăzut de fier;
Surse de vitamine si minerale: legume şi fructe ce contin vitamina C si alte vitamine, care contribuie, printre altele, la o bună absorbţie a fierului.