Cancerul de col uterin apare prin multiplicarea necontrolata a celulelor ce captusesc colul uterin (portiunea prin care uterul se deschide in vagin). Un lucru foarte important este faptul ca, spre deosebire de alte cancere, cancerul de col uterin se dezvolta foarte lent si trece initial prin stadiul de leziune precanceroasa. Aceasta leziune descoperita si tratata in stadii incipiente se poate vindeca complet.
Numele virusului HPV provine de la Human papilloma Virus – virusul uman Papiloma, avand cea mai frecventa cale de transmitere a infectiilor pe cale sexuala, considerandu-se ca aproape fiecare persoana se infecteaza cel putin o data pe parcursul vietii.
Trebuie inteles faptul ca infectia cu HPV nu presupune implicit ca persoana infectata va dezvolta cancer de col uterin, majoritatea infectiilor fiind tranzitorii cu un procent de 90% vindecandu-se de la sine in decurs de 2 ani.
Exista mai multe tulpini de HPV, dintre care se considera ca un numar de 15 ar putea determina aparitia cancerului de col uterin, tipurile 16 si 18 fiind responsabile de aproximativ 70% din cancerele de col uterin.
Uneori, infectia nu se vindeca spontan si persista, HPV fiind astfel identificata in 99% din toate cazurile de cancer cervical diagnosticate. Cele mai frecvente 8 tulpini (16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58) sunt responsabile de aproximativ 90 % din cancerele de col uterin.
Cea mai frecventa modificare clinica ale unei inefctii persistente cu HPV la nivelului colului uterin il constituie leziunile cervicale,adica prezenta unor celule anormale la nivelul mucoasei colului.
Cel mai important lucru de retinut e faptul ca este nevoie de 10 pana la 20 ani ca leziunea precanceroasa sa evolueze in cancer invaziv.